TTP_Marcel_nl

Ondersteboven in Down Under

Om te kunnen scoren, moet je als sporter altijd cool blijven en bij extreme hitte goed op je voeding letten. Maar dat koel niet altijd cool is, moest ook de voormalige Duitse topwielrenner Marcel Wüst in zijn jonge jaren aan den lijve ondervinden.

Bij de Herald Sun Tour in Australië stond er een tijdrit op het programma. Circa 40 kilometer van Apollo Bay naar Lorne. Ik had al twee etappezeges in de pocket en als sprinter waren mijn ambities voor het eindklassement niet zo groot. Daarom had ik me voorgenomen om het deze dag wat rustiger aan te doen.

 

Vóór het startschot was het al bloedje heet en de zon knalde ongenadig op mijn schedel. Ik wilde mijn lichaam een beetje laten afkoelen – en wel van binnen. Een ijskoude thickshake, eigenlijk niets anders dan een milkshake met de consistentie van softijs, leek me hiervoor het perfecte middel. Omdat het ongelofelijk heet was, moest dat ding natuurlijk wel large zijn. In Down Under krijg je dan al gauw 750 ml voor je neus gezet. Met nog 15 minuten te gaan voor aanvang van de wedstrijd was het goedje in vanille-caramel-bananensmaak precies wat ik nodig had – dat dacht ik als 24-jarige wijsneus tenminste. De kou steeg in no time naar mijn hoofd en ik kreeg een donkerbruin vermoeden dat die shake misschien toch niet zo'n goed idee was. Tijdens de rit kwam het goedje elke keer weer naar boven en moest ik voortdurend vechten om alles binnen te houden.

Mijn tempo was natuurlijk niet je van het en op een gegeven moment fietste ik zelfs helemaal achteraan. De enige reden dat ik niet als laatste eindigde, was dat er nog een wielrenner was die tijdens de rit twee keer een lekke band kreeg. Het adembenemende Australische landschap was natuurlijk cool, maar tijdens mijn 40 kilometer lange martelrit kon me dat niet echt bekoren. Mijn enige prestatie die dag was dat ik het goedje compleet had opgedronken en het daarna met veel geweld had binnengehouden.

Het was de eerste en laatste keer dat ik zoiets voor een wedstrijd drink. Zo geweldig was het uitzicht nou ook weer niet.